Miller Hull

Chuckanut Drive Residence

Bellingham, Washington
Dramatic views framed by warmth and simplicity

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

The Davis residence on Chuckanut Drive, Bellingham, Washington. photographed 2008_0912 © Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography, Email: bbenschneider@comcast.net or phone 206-789-5973

Client Private
Size 1,400 SF
Completion 2008

Map

Team

  • Robert Hull

This house and guest house/garage are perched over a craggy Washington coastline on a heavily wooded site, positioned to take advantage of dramatic views to the distant San Juan Islands.

The design concept marries a long, gently sloping roof containing the kitchen, entry and studio with a vertical tower housing the living room and master bedroom above. Sited among mature fir and madrona trees the two houses form an entry courtyard, creating a welcome arrival sequence. The Douglas fir structural system is fully revealed in the interior spaces. Outside, the wood structure cantilevers well beyond the windows creating a large overhang to shade interiors from low afternoon sun.  The exterior material palette is completed with standing seam metal roofs, painted cedar siding and natural colored cement board siding, for long-term maintenance.

The entire house celebrates its impressive natural setting, with open and vignetted views of varying scale. This is especially apparent in the kitchen, where windows rise directly out of the counter tops, framing dramatic views of the forest and seaside beyond.