Miller Hull

Population Health Facility, University of Washington

Seattle, Washington
The new Population Health Facility will help advance University of Washington’s Population Health Initiative through an idea laboratory and collaboration incubator.
Client University of Washington
Certifications pursuing LEED Gold certification Fitwel certification
Size 300,000 SF
Completion 2020

Map

The groundbreaking Population Health Facility establishes a new type of venue for interdisciplinary collaboration and innovation. The 290,000-square-foot building is conceived as a hybrid facility designed to respond directly to the mission of the University of Washington’s Population Health Initiative—a 25-year vision to address the most persistent and emerging challenges affecting human health, environmental resilience and social and economic equity across the globe. The $230 million building supports this goal by bringing related yet disparate specialties together in the pursuit of global health and a world where all people can live healthier and more fulfilling lives.

“The building and the project as a whole has come to reflect, in a small way, the Population Health Initiative,” notes Sian Roberts, FAIA, corporate executive for the project and partner at Miller Hull. “Together with a wide range of client and user groups, we are imagining how space can support such a complex and inspirational mission.”

Like the programs it houses, the building is designed to engage the world at large, from local to global. Physically and metaphorically porous, the building will provide a welcoming environment for its users and the campus. Tucked into a sloping site along 15th Avenue Northeast—the western edge of the University of Washington’s central campus—the building will open to the neighborhood and the university via entry points on each façade. A multi-story, street-level foyer wrapped in glass will adjoin an open terraced passageway that works its way through the building, further integrating it with campus circulation.

“The building both defines and responds to its context,” notes Ruth Baleiko, FAIA, design lead for the project and partner at Miller Hull. “We looked for ways to build upon the physical and social structures of the site and leverage those elements in conjunction with environmental conditions to create a building that is, as much as possible, ‘of its place.’”

Inside, spaces are conceived as a laboratory for ideas and to encourage collaboration. A series of large, multi-story reception areas will serve double duty as informal meeting and campus drop-in spaces. Floors three through eight will be dedicated to research, with a variety of office types that include open work stations, group work areas, conference spaces, instructional spaces and computer labs—all derived from a set of four activity-based, scaleable modules. Reflecting changes in headcount and activity, the modules are designed to morph in size and function with furnishings helping to define each space. Research floors will eschew typical corridors and employ periodically spaced open nodes where tenants can come together for interdisciplinary collaboration.

The expressive west side of the building will be composed of 3-foot-deep vertical glass fins to create a dynamic façade facing the university’s future innovation district. The fins will vary in overall length to modulate the massing of the concrete-framed building, while also reducing heat gain and glare and maximizing lighting and views. The north and south ends of the building highlight user collaboration, offering framed, unobstructed glimpses into the interior. The east side of the building will feature subtle, 8-inch-deep aluminum fins, providing continuity with the west side of the building while appropriately responding to its specific environmental conditions and solar load. Stacked basalt will wrap the building’s lower level. Circulation towers will be constructed using precast concrete panels. LEED Gold certification is targeted.

Led by design-build collaborators Miller Hull and Lease Crutcher Lewis, the project is being developed using an Integrated Design-Build (IDB) delivery method, a process that encourages teams to embrace elements of Integrated Project Delivery as well as Lean Design and Construction—techniques developed to create efficiency while maximizing value and minimizing waste.

The Bill & Melinda Gates Foundation is providing $210 million in funding for the project, which is being developed by the University of Washington. Construction completion is targeted for 2020. To watch the construction live, click here.

 

Project Team

Architect and Interior Design: The Miller Hull Partnership 
Contractor:
Lease Crutcher Lewis
Client/Owner: University of Washington
Landscape Architect: Site Workshop
Civil & Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
Mechanical & Plumbing Engineer: PAE Engineers
Mechanical & Plumbing Subcontractor: Hermanson Company, LLP
Electrical Engineer: Affiliated Engineers, Inc.
Electrical Subcontractor: Veca Electric & Technologies
Lighting Design: Blanca Lighting Design
Acoustical Consultant: A3 Acoustics
Environmental Graphics: Mayer Reed
Art Curator: Lisa Freiman